Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Serafina Steer – niet te verwarren met Chefarine 4

5 april 2013 | Door | Categorie: Muziek, Niet te verwarren met, Opinie & Analyse
Serafina Steer

Serafina Steer

In onze servicerubriek niet te verwarren met biedt de Gele Kanarie wederom een stukje information you can use, te gebruiken op momenten van immense begripsverwarring. Dit keer aandacht voor de overeenkomsten en verschillen tussen Serafina Steer en Chefarine 4.

Vanochtend was er weer eens volop verwarring bij de koffieautomaat van de Gele Kanarie toen de (zongebruinde) CEO van de Gele Kanarie Media Group indruk trachtte te maken op onze gewaardeerde muziekredacteuren.

De CEO had namelijk een nieuwe muziekontdekking gedaan: ‘Chefarine 4, een harpistje slash singer slash songwriter uit Engeland. Mooi hoor: sfeervol, ingetogen, goeie stem. Echt iets voor in de after hours met een mooi kelkje rood. Zegt dat jullie niks? Chefarine 4? Nooit van gehoord? Valt me tegen van jullie hoor. Houden jullie het wel een beetje bij?’. En weg was de CEO, de muziekredacteuren beschaamd in een walm aftershave achterlatend. Tot bij één van hen een lichtje ging branden: ‘Chefarine 4? Bedoelt die zakkenwasser niet gewoon Serafina Steer!?’

Loer
Om dit soort op de loer liggende begripsverwarring te voorkomen, is deze servicerubriek in het leven geroepen. We houden in deze rubriek een aantal grootheden tegen het licht die nogal eens met elkaar worden verward. Dankzij deze rubriek heb jij in voorkomende gevallen het laatste woord: ‘De verwarring is wel te begrijpen, en, ja, het lijkt ook wel erg veel op elkaar, maar je haalt nu toch echt Serafina Steer en Chefarine 4 door elkaar. Geeft niks, maar ik stuur je wel even een link door naar een relevant artikel over de kwestie.’ En dan een linkje naar dit artikel uiteraard.

Vandaag – u raadt het mogelijk al – de verwarring tussen Serafina Steer en Chefarine 4.

Serafina 4 in 2006 (Foto: via Wikipedia)

Serafina 4 in 2006 (Foto: via Wikipedia)

Serafina Steer
We beginnen met de nieuwste ontdekking van onze CEO: Serafina Steer. Dat is inderdaad ‘een harpistje slash singer slash songwriter uit Engeland’. Ze timmert overigens alweer een tijdje aan de weg. Zo begeleidde ze op haar harp gewaardeerde artiesten als Patrick Wolf, Jarvis Cocker en Bat for Lashes. Maar ook solo is mevrouw Steer lekker bezig. Haar in 2010 verschenen Change is Good, Change is Good werd door Patrick Wolf al verkozen tot zijn persoonlijke lievelingsalbum van dat jaar. Dit jaar presenteerde Steer alweer haar derde cd, het wederom sfeervolle The Moths are Real; een album dat inderdaad ‘echt iets is voor de after hours met een kelkje rood.’ Wij proeven een vleugje Beth Orton, een vleugje Joanna Newsom en zelfs een vleugje Nico. Je moet er vermoedelijk van houden, en wij houden ervan! Check wat jij ervan vindt middels de kunstzwemvideoclip hieronder:

Chefarine, not the real thing

Chefarine, not the real thing

Chefarine 4
Snel door naar Chefarine 4. Hoewel de begripsverwarring inderdaad begrijpelijk is, heeft Chefarine 4 helemaal niks met harpmuziek van doen. Chefarine 4 is namelijk een pijnbestrijder uit de tijd van de Witte-Kruis-Poeder. We hebben het hier over de jaren zeventig. Je had toentertijd mensen die zwoeren bij Witte Kruis en mensen die bij het minste of geringste pijntje terugvielen op Chefarine 4.  Witte Kruis is overigens nog steeds beschikbaar in de handel, Chefarine 4 helaas niet meer. Speurwerk van de Gele Kanarie wijst uit dat dat vermoedelijk te maken heeft met één van de vier bestanddelen van Cherafine 4. Dat was namelijk fenacetine en die stof mag nu niet meer gebruikt worden in medicijnen omdat-ie kankerverwekkend kan zijn en omdat-ie interstitiële nefritis kan veroorzaken, een enge nierkwaal. In plaats van Chefarine 4 is nog wel Chefarine te verkrijgen in de handel, maar dat bestaat slechts uit aspirine en paracetamol en wordt door de verstokte Chefarine-4-gebruikers niet gezien als the real thing.

Ezelsbruggetje
Los van alle medische en muzicologische details: het moge duidelijk zijn dat Chefarine 4 niet kan zingen en dat Serafina Steer niks met fenacetine van doen heeft. Blijven we nog wel een beetje met de vraag zitten of pa en ma Steer op de hoogte waren van het bestaan van Chefarine 4 toen ze hun dochter in 1982 ‘Serafina’ noemden. Hoe dan ook, we sluiten deze informatiedichte aflevering van niet te verwarren met traditioneel af met een simpel doch doeltreffend ezelsbruggetje:

Serafina Steer bezorgt je hoofdpijn en Chefarine 4 helpt je er weer van af.

Eerder verschenen in deze serie:

Hilton Botha – niet te verwarren met Paris en Pik
Usher – niet te verwarren met Asscher
M23 – niet te verwarren met M83

Tags: , , ,

één reactie op "Serafina Steer – niet te verwarren met Chefarine 4"

  1. Z/W Kievit schreef:

    Ik haal altijd U2 en UB40 door elkaar. U2schijnt eerst U8 te hebben geheten; ook dat nog:

Laat een reactie achter