Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Kanarie Kreatief: maak je eigen Kanarie-Piepdoosje

27 maart 2013 | Door | Categorie: Cursus & Training, Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Kanarie Kreatief
Een loeidoosje, maar dan met een kanarie!

Een loeidoosje, maar dan met een kanarie!

Een doosje dat tsjilpt wanneer je het omdraait. Wie wil dat niet? Deze keer gaan we in onze knutselrubriek Kanarie Kreatief aan de slag met een Kanarie-Piepdoosje. Uniek en heel apart!

In het eerste deel van Kanarie Kreatief hebben we een schattige kanarie-in-een-fles in elkaar geknutseld. Uit de reacties blijkt dat we hiermee veel mensen een plezier hebben gedaan. Ook in het tweede deel gaan we daarom weer een leuk hebbedingetje maken.

Deze keer in Kanarie Kreatief: een Kanarie-Piepdoosje.

Wie kent ze niet: die grappige doosjes die het geluid van een koe (‘boe’) maken wanneer je ze omdraait. Dat kan natuurlijk ook met je gele kanarie. Aan de slag dus!

Benodigdheden: een gele kanarie, een doosje of blikje, lijm, een potlood, een schaar, een stuk stevig karton, papier, een fototoestel of smartphone.

Bereidingstijd: circa 35 minuten.

Hoe werkt het?

1. Neem het lege doosje of blikje (bijvoorbeeld een leeg Bonduelle-blikje maïs, bruine bonen of doperwtjes) en haal het etiket eraf. Het etiket bewaren! Maak het blikje van binnen goed schoon. Dat is belangrijk, want als er bijvoorbeeld restjes bruine bonen achterblijven, kan de kanarie goed ziek worden, met alle gevolgen van dien.

2. Leg het blikje met de opening naar beneden op het stuk karton en teken er met het potlood een cirkel omheen. De cirkel moet net iets groter zijn dan het blikje, zodat er een plakrandje ontstaat. Knip de cirkel vervolgens uit met de schaar.

3. Prik met de schaar ongeveer tien kleine gaatjes in het karton, met een doorsnede van maximaal vijf millimeter, om het tsjilpende geluid van de gele kanarie door te laten. Maak ook nog één iets groter gaatje van maximaal één centimeter. Dit gaatje is bedoeld als toevoer van nootjes en zaadjes voor de kanarie.

4. Maak nu met een fototoestel of smartphone een leuke foto van je gele kanarie. Zorg dat hij er een beetje vrolijk uitziet, want de foto is bedoeld als decoratie van het blikje. Print de foto vervolgens uit op papier. Knip – met de schaar – de foto uit, in dezelfde grootte als het bewaarde etiket (zie stap 1).

5. Plak het papier met de afbeelding van de vrolijke kanarie om het blikje heen en plak het goed vast met lijm. Heb je het papier per ongeluk ondersteboven op het blikje geplakt? Geen probleem! De bedoeling is immers dat je het blikje straks gaat omdraaien om er geluid uit te krijgen.

6. Nu volgt een belangrijke stap: de gele kanarie moet in het blikje worden gestopt. Zorg er dus voor dat je kanarie ontspannen is en leg al wat zaadjes of nootjes in het blikje. Smeer van tevoren lijm over het plakrandje van het stuk karton (zie stap 2). Stop de gele kanarie vervolgens voorzichtig in het doosje en dek het geheel zo snel mogelijk af met het karton. Goed vastplakken!

 

379797816_eb4f9f15b2Tip: om de kanarie al van tevoren aan het donkere blikje te laten wennen, kun je de kraaloogjes van de kanarie het beste afdekken met vochtige watjes. Doe dit ongeveer een kwartier van tevoren, maar wel nadat je een foto hebt gemaakt! Anders staat de kanarie met watjes over zijn oogjes op de zijkant van het piepdoosje, en dat is natuurlijk geen gezicht.

Nog een tip: stop circa drie dagen voordat je aan het Kanarie-Piepdoosje begint met het voeren van de gele kanarie, zodat hij wat slomer en hanteerbaarder wordt. Sommige mensen geven hun kanarie van tevoren enkele druppeltjes alcohol met een pipetje. Wij raden dit niet aan, maar wees sowieso voorzichtig: het is immers niet de bedoeling dat de kanarie dronken wordt en zijn blikje onderkotst.

 

7. Zit de kartonnen deksel er goed op? Dan is je Kanarie-Piepdoosje praktisch klaar! Draai hem maar eens om en luister of er een tsjilpgeluidje uitkomt!

8. Doet hij het niet meteen? Schud dan een paar keer stevig met het blikje. Zodra er een piep- of tsjilpgeluidje uitkomt, is het belangrijk dat je een nootje of zaadje in het speciale voedselgaatje (zie stap 3) doet. De gele kanarie krijgt dan het gevoel dat hij wordt beloond en zal de volgende keer meteen een vrolijk piepgeluidje laten horen zodra je het doosje omdraait.

9. En GEPIEPT! Het Kanarie-Piepdoosje is klaar. Kijk voor foto’s op de (binnenkort beschikbare) Betaalde Content-pagina’s van de Gele Kanarie.

Volgende keer in Kanarie Kreatief gaan we een heuse Gele Kanarieklok maken, oftewel een koekoeksklok maar dan niet met een koekoek!

Zin in nog meer Kanarie Kreatief? Maak dan ook eens: een kanarie-in-een-fles.

 

Tags: , , ,

4 Reacties op "Kanarie Kreatief: maak je eigen Kanarie-Piepdoosje"

 1. Arend-Jan schreef:

  Mijn doosje ziet er gelikt uit, maar hij piept vooralsnog niet. Ik denk dat het ergens bij stap 6 of 7 is misgegaan. Toch jammer.

 2. KleinMonster schreef:

  Mijn kanarie staat inmiddels tot zijn/haar vleugels in de velletjes en schillen. Iemand een idee hoe ik die eruit krijg zonder het Gele Kanarie-piepdoosje stuk te maken?

  • Gele Kanarie schreef:

   Een interessant probleem! De meeste Kanarie Piepdoosjes gaan niet langer dan 2 à 3 weken mee, dus dit probleem komt niet vaak voor. Je hebt een sterke gele kanarie, wees maar trots op je beestje! Wat betreft de oplossing: het handigste is om een gaatje van ca. 5 centimeter in het kartonnen afdekklepje te maken. Als je vervolgens je kruimeldief op het gaatje zet, kun je zo alle velletjes en schilletjes uit het doosje zuigen. Zuig niet te lang, want dat kan onaangenaam zijn voor je gele kanarie. Plak het gaatje vervolgens weer goed dicht, bijvoorbeeld met plakband. Veel succes!

Laat een reactie achter