Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Het Joodse ghetto van Rome lijkt een bezoekje waard

20 maart 2013 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Literatuur, Pagina 83-analyse
Il Ghetto di Roma, mogelijk een bezoekje waard

Il Ghetto di Roma, mogelijk een bezoekje waard (Foto: stanlupo)

De oude joodse wijk van Rome, ook bekend als Ghetto di Roma, is mogelijk een bezoekje waard. Dat is de conclusie van een nieuwe pagina 83-analyse van de Gele Kanarie.

Onze pagina-83-analitici analyseerden dit keer pagina 83 van de allerlaatste editie van de Lonely Planet-gids voor Rome. Op pagina 83 zijn we juist aanbeland in de oude joodse wijk, gelegen aan de Tiber in het historische centrum van de Italiaanse hoofdstad.

Vermoeiende wandeling
We hebben er dan met de Lonely Planet in de hand al een vermoeiende wandeling opzitten door het Romeinse Centro Storico. Op de pagina’s voor de 83ste bezochten we achtereenvolgens al het Pantheon, het Piazza Navona, het Palazzo e Galleria Doria Pamphilj, de Chiesa del Gesù en het Palazzo Altemps. En dan noemen we hier slechts de top sights!

Op pagina 83 komen we uiteindelijk uit in de smalle steegjes van het Joodse ghetto. Opvallend is dat de Lonely Planet de wijk niet als een top sight, maar slechts als een sight ziet. Toch spreekt de reisgids enthousiasmerend van een ‘wonderfully atmospheric area stubbed with artisans’ studios, vintage clothes shops, kosher bakeries and popular trattorias’.

Zwaar te lijden
De planet geeft als extra stukje informatie dat de joodse gemeenschap van Rome al uit de tweede eeuw voor Christus dateert. En dat de community zwaar te lijden heeft gehad onder de verovering van Jeruzalem door Keizer Titus (waardoor de status van joden veranderde van ‘burger’ naar ‘slaaf’) en onder het optreden van paus Paulus IV, die in de zestiende eeuw een gitzwarte periode van intolerantie ten opzichte van Joden inluidde die tot diep in de 20ste eeuw voortduurde.

Must sees
De reisgids somt daarna in drie korte alinea’s de drie must sees van het Ghetto di Roma op. Het zijn:

  • Het Museo Ebraico di Roma, volgens de LP een ‘small but engrossing museum’ over de geschiedenis van de joden in Rome, waaronder natuurlijk ook de ‘harrowing reminders of the hardships experienced in the city’.
  • Het Palazzo Cenci, volgens de LP een ‘real-life house of horrors’, want de plek waar in de 16de eeuw een van de ‘most infamous crimes’ uit de Romeinse geschiedenis plaatsvond, namelijk de moord op Francesco Cenci, nota bene door zijn vrouw en dochter, een ‘sweet-faced young girl with soft eyes and fair hair’.
  • De Fontana delle Tartarughe, een ‘playful 16-th century fountain’ met daarop ‘four boys gently histing tortoises up into a bowl of water’. Je moet het vermoedelijk zien. De schildpadden zijn van de hand van Bernini, tegenwoordig vooral bekend van het mysterie.

Te veel van het goede
Onze pagina-83-analitici zijn onder de indruk van de informatiedichtheid van deze pagina 83. De hoofdanalist: ‘De pagina is volledig dichtgemetseld met feitjes, inclusief zomer- en winteropeningstijden van alle venues en vermoedelijk alweer achterhaalde entreeprijzen. Af en toe is deze drang naar compleetheid een beetje te veel van het goede. Zeker als je deze reisgids bij wijze van voorpret leest. Uiteindelijk denk ik dat we aan de hand van deze analyse kunnen concluderen dat een bezoek aan de Joodse wijk van Rome best aan te raden is. Wij baseren dat echter vooral op dat ene zinnetje over de ‘wonderfully atmospheric area’ en minder op de drie genoemde must sees, die ons eerlijk gezegd een tikkeltje saai lijken.’

Lonely Planet: RomePagina 83-analyse in sterren:
Leesbaarheid:
Informatiedichtheid:
Grapdichtheid:
Bullshitdichtheid:
Gevoelde drang om terug- of door te bladeren:

Meer pagina’s lezen? Lonely Planet Rome – Abigail Hole & Duncan Garwood (2012, Lonely Planet Publications Pty Ltd)

Meer pagina 83-analyse is hier te vinden.

Tags: , , ,

Laat een reactie achter