Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Dode van de Week: Atje Keulen-Deelstra

1 maart 2013 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
Atje Keulen Deelstra in actie

Atje Keulen Deelstra in actie (Foto: Adrys Stienstra)

De muziek- en de sportwereld kreeg afgelopen week een aantal gevoelige overlijdens te verwerken. Na lang beraad verkoos de jury unaniem Atje Keulen-Deelstra tot Dode van de Week.

Atje Keulen-Deelstra overleed op 22 februari op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct. Keulen-Deelstra is één van de beste langebaanschaatsters die Nederland ooit heeft gekend. Ze werd vier keer wereldkampioen allround: in 1970, 1972, 1973 en 1974. Haar eerste titel haalde ze (pas) op 31-jarige leeftijd, toen Atje al moeder was van drie kinderen.

Voorbeeldfunctie
De jury looft in het weekrapport ook ‘de voorbeeldfunctie die Keulen-Deelstra had voor veel vrouwen en huisvrouwen. Hoewel ze nooit doelbewust de barricaden beklom, logenstrafte ze het beeld van die tijd dat een vrouw die kinderen had gekregen niet meer aan topsport kon doen.’

Kijk hier naar Atje in een schitterende reportage vanuit het Irnsum van 1970:

Atje Keulen-Deelstra is dus de terechte dode van de week. Ze neemt de postume estafettestok over van Kevin Ayers, de dode van vorige week. De concurrentie voor Keulen-Deelstra was deze week stevig. En volgens de jury was het ‘opvallend’ dat er deze week met name veel redelijk prominente doden uit de hoek van muzikanten en sporters te betreuren vielen. Een blik op de rest van de eeuwig in vrede rustende top-5.

2. Ramon Dekkers (43)
Kick- en Thaibokslegende, bijnaam: ‘The Legend’. Overleed afgelopen week volkomen onverwachts tijdens een trainingsritje op de fiets. Was volgens kickbokser Pieter Aerts ‘de Mike Tyson van de Thaibokssport’. Wereldberoemd, met name in Thailand, maar ook in GriekenlandRuslandBrazilië en Roemenië. Eerste buitenlander die in Thailand de titel Thaibokser van het jaar kreeg:

3. Theo Bos (47)
De eveneens veel te vroeg overleden Theo Bos (niet te verwarren met deze snelle jongen) ging door het leven als de uiterst beminnelijke Mister Vitesse. Hij speelde 369 profwedstrijden, enkel en alleen voor de Arnhemse voetbalclub. Wilfred Bony, kom er maar eens om!

4. Bruce Reynolds (81)
Brein achter de uit 1963 stammende Great Train Robbery, maar niet zo beroemd als die andere robber, Ronnie Biggs. Reynolds en Biggs overvielen in het Engelse Buckinghamshire de posttrein van Glasgow naar Londen en maakten daarmee 2,6 miljoen Britse pond buit. Reynolds dook na dat koele staaltje onder in Mexico en Canada. Hij werd in 1968 bij terugkeer naar Engeland gearresteerd en veroordeeld tot een kwart eeuw cel, waarvan hij er tien uitzat.

5. Daniel Darc (53)
Zanger uit Frankrijk. Stierf gisteren aan een overdosis van het een of het ander. De jury kende de goede man niet, maar raakte vandaag na een rondje googelen toch genoeg onder de indruk om Darc een top-5-plaats toe te kennen. Darc werd in de jaren ’70 en ’80 met name in Frankrijk bekend met zijn electropopbandje Taxi Girl (Check hier een hitje). Na zijn Taxi Girl-tijd werd Daniel Darc meer de Gainsbourg-esque chansonnier. Check ‘m hieronder. Niet slecht, maar ehh: horen we daar nou na een kleine 50 seconden het motief van de Eenzame Herder van Georghe Zamfir…!?

Tot slot deelde de jury deze week drie eervolle vermeldingen uit, allemaal voor muzikanten die tijdens hun leven ons leven hebben veraangenaamd met liedjes en melodietjes. De eerste is voor de legendarische klassieke pianist Van Cliburn (78), de tweede voor accordeonist, componist, orkestleider en medebedenker van Kinderen voor Kinderen Henk Westrus (75), en de laatste voor Richard Street (70), de tweede Temptation-zanger die in korte tijd overleed.

Rest ons nog de prognose voor de komende week. Onze analisten houden rekening met een tragisch overlijden binnen de hippische sport. Vooralsnog is niet helder of het hier mens of dier betreft. Ook is onduidelijk of we hierbij moeten denken in de richting van springsport, drafsport, dressuursport, mensport, eventing of polo.

De Gele Kanarie houdt hoop op een goede afloop!

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Laat een reactie achter