Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Effectenbeurs Ljubljana via Wenen in zee met Kazachen

20 februari 2013 | Door | Categorie: Economie, Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Ljubljana Stock Exchange
Ljubljana Stock Exhange

Donkere tijden voor de Ljubljanska Borza? (Foto: tomazstolfa)

De effectenbeurs van Ljubljana is via de beurs van Wenen een samenwerkingsverband aangegaan met de effectenbeurs van Almaty in Kazachstan. Volgens de analisten van onze nieuwe beursrubriek ‘Ljubljana Stock Exchange’ wordt ‘de internationale  positie van Ljubljana daarmee versterkt’.

Het nieuws van de samenwerking werd vorige week bekendgemaakt, maar is volgens onze analisten ‘kennelijk nog niet doorgesijpeld in de Nederlandstalige media’. En dat terwijl de samenwerking ‘aantoont dat het de Centraal- en Oost-Europese effectenbeurzen in het algemeen en de Ljubljana Stock Exchange in het bijzonder menes is’.

Profiteren
De samenwerking van Ljubljana met Almaty loopt via de effectenbeurs van Wenen, ‘want feitelijk knopen de Oostenrijkers de banden met Kazachstan aan.’ Onze beursanalist legt uit: ‘Omdat de Ljubljana Stock Exchange deel uit maakt de CEESEG, profiteren de Slovenen mee.’ De CEESEG is de Central and Eastern Europe Stock Exchange Group, waar behalve de beurs van Ljubljana, ook de beurzen van Budapest, Praag en – inderdaad – Wenen deel van uitmaken.

Volgens onze analisten biedt de samenwerking veel voordelen: ‘De positie van beide partijen wordt hierdoor versterkt. Het is de bedoeling dat wederzijds de marktgegevens en indices via directe datafeeds beschikbaar komen. De verspreiding van de indices stimuleert vervolgens de handel in de onderliggende aandelen. En als bij-effect verzekeren de beurzen hun positie als toonaangevende internationale indices.’

China-route
Maar er is meer. ‘Het mooie voor Ljubljana is natuurlijk dat via Kazachstan de China-route kan worden bereden. De Chinese markt komt in zicht,’ aldus onze hoofdanalist. ‘Maar vlak ook de rest van de Centraal-Aziatische markt niet uit. Dat gebied wordt vaak ten onrechte over het hoofd gezien. Tegelijkertijd heeft de CEESEG plannen voor nauwe samenwerking met de Warsaw Stock Exchange. Als dat doorgaat… moet je eens opletten wat er dan gebeurt!’

Nieuw geld
Onze beursanalisten besloten voor hun nieuwe economische rubriek de Ljubljana Stock Exchange te volgen. Waarom? De hoofdanalist: ‘Slovenië is financieel-economisch gezien natuurlijk superinteressant. Er is veel ‘nieuw geld’, er zijn veel mogelijkheden. En tegelijkertijd zie je de Slovenen worstelen met de financieel-economische crisis in Europa, en met name in buurland Italië. Het land zelf is inmiddels ook zo goed als failliet en kampt daarnaast met enorme politieke problemen. Het is bloedjammer dat er in Nederland zo weinig aandacht is voor Ljubljana. Het is volgens ons echt de place to be in 2013. Economisch gezien dan natuurlijk.’

Fluctuaties op de Ljubljana Stock Exchange (Afbeelding: Ljubljanska Borza)

Fluctuaties op de Ljubljana Stock Exchange (Afbeelding: Ljubljanska Borza)

SBI TOP
Hoe dan ook: voor ons genoeg reden om de Ljublijana Stock Exchange voortaan nauwgezet te gaan volgen. Alvast goed om te melden wellicht dat de toonaangevende SBI TOP-index vandaag opende op 634 punten, 0,67 procent hoger dan de slotkoers van gisteren.

Wordt – ongetwijfeld – vervolgd.

Tags:

2 Reacties op "Effectenbeurs Ljubljana via Wenen in zee met Kazachen"

 1. Cora schreef:

  Having read this I thought it was very enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this
  informative article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and
  leaving comments. But so what, it was still worth it!

 2. I was born in Cocoa Beach and lived in Cape Canaveral as
  a baby ^_^ Love knowing that <3

  my web page: Penrose
  Condo Pricelist

Laat een reactie achter