Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Kanariekunstenaar Roger Raveel is Dode van de Week

1 februari 2013 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
Roger Raveel

Raveel aan de muur (Foto: Roberto Maldeno)

Het was een interessante week op het gebied van ‘hen die heengingen’. De jury van de Dode van de Week spreekt over ‘voor elk wat wils’. Toch was de jury snel klaar. De dode van deze week is Roger Raveel, de man die gele kanaries een plaats gaf in de hedendaagse kunst.

Roger Raveel overleed afgelopen week op 91-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking – nog altijd een veel voorkomende doodsoorzaak. Raveel was een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van na de Tweede Wereldoorlog. Hij stond bekend om zijn kleurrijke schilderijen die vaak een mengeling van figuratief en abstract waren. Maar de jury van de Dode van de Week roemt Raveel ‘vooral vanwege het feit dat hij de gele kanarie een prominente plaats gaf in de kunst’.

Sleutelwerk
De jury: ‘In het sleutelwerk van Raveel – met de prachtige titel Het verschrikkelijke mooie leven –  is een sleutelpositie weggelegd voor de gele kanarie. Het drieluik stamt uit 1965, maar het is en blijft altijd actueel doordat het middelste paneel bestaat uit een vogelkooi met levende gele kanaries. Tientallen kanaries hebben inmiddels gefigureerd.’ De jury vervolgt verderop in zijn weekrapport: ‘Raveel is dé hedendaagse kunstenaar die de gele kanarie een plaats heeft gegeven in de kunstgeschiedenis. En de Gele Kanarie is Raveel dan ook flink wat verschuldigd!’

Zo is het maar net. Kijk hieronder naar – indrukwekkende – opnamen van het desbetreffende kunstwerk tijdens een expositie in Arnhem:

Kortom: Roger Raveel is de terechte opvolger van de Poolse aartsbisschop Józef Glemp als Dode van de Week. Wie werden deze week verslagen door de karakteristieke kanariekunstenaar? Een blik op de rest van de ontzielde top-5…

2. Patty Andrews (94)
Jongste en langst levende lid van de legendarische Andrews Sisters. Patty’s zusjes LaVerne en Maxene overleden al in respectievelijk 1967 en 1995. De drie werden bekend om inmiddels klassieke liedjes als Boogie Woogie Bugle Boy en Rum and Coca-Cola. Jammer genoeg moet de jury bij die liedjes altijd een beetje aan Patricia Paay denken. Snel een – vrolijkstemmende – andere uitvoering dan maar:

3. Fabiola (66)
Levend kunstwerk uit Amsterdam. Luisterde mening bijeenkomst in Amsterdam op met haar (of zijn) kleurrijke aanwezigheid. En hoewel volgens de jury ‘de verrassing er nu echt wel een keertje af was’, is de hoofdstad er met het verscheiden van Fabiola er een tikkeltje fletser op geworden.

Geretweet door Ed Koch

Geretweet door Ed Koch

4. Ed Koch (88)
Burgemeester van New York tussen 1978 en 1989. ‘Almost as iconic as the Empire State Building.’ (althans volgens deze in memoriam). Behoedde naar verluidt de stad voor het faillissement. Legde zich in de laatste dagen van zijn leven toe op het retweeten van tweets waarin hem beterschap werd gewenst. En ging na zijn dood door met het retweeten van condoleances.

5. Caleb Moore (25)
Amerikaanse snowmobileracer. Overleed door een ongeluk  tijdens de freestyle van de Winter X Games in Aspen, Colorado. Moore maakte een backflip met zijn snowmobile, maar roteerde niet genoeg, waardoor de ski’s van de snowmobile in de grond staken en Moore het voertuig… afijn, er bestaan – schokkende – beelden van op YouTube. Het was het eerste dodelijke ongeluk bij de X Games – een evenement voor extreme sporten – in 18 jaar.

De jury deelde deze week drie eervolle regiovermeldingen uit, voor ‘regionale doden met bovenregionale uitstraling’. Zo verloor Goor de kleurrijke paragnost Kas Kaspers (bekend van de regionale tv) en verloor Amsterdam de kleurrijke barbier Figaro Pasquale Capone (bekend van de lokale tv). Daarnaast is er een regio-vermelding voor Ab Kooij, de ‘wereldberoemde’ rondvaartreder  uit Amsterdam die op 68-jarige leeftijd overleed.

Sluiten we af met de prognose voor komende week. Het kompas van onze analisten wijst dit keer sterk naar het Groothertogdom Luxemburg (of mogelijk Elzas-Lotharingen). Nadere details ontbreken, behalve dat de woorden ‘volstrekt onverwacht’ om de aandacht vragen. De Gele Kanarie voelt zijn hartje nu alweer tekeer gaan van opwinding en spanning.

 

Naschrift: De Gele Kanarie heeft vorige week abusievelijk het overlijden – na een ernstig ongeval – gemeld van de Russische songfestivalartiest Alexei Vorobjov. De Rus eindigde op een eervolle vijfde plaats in onze weektopvijf. Naar in de loop van de week is gebleken, heeft de Gele Kanarie zich bij zijn berichtgeving gebaseerd op onbetrouwbare mediaberichtgeving. Vorobjov blijkt namelijk nog altijd in leven. Het gaat inmiddels ‘naar omstandigheden goed’ met de Rus. Hij verwacht binnenkort het ziekenhuis te kunnen verlaten. Updates over zijn revalidatieproces zijn hier te volgen. We wensen Alexei heel veel sterkte toe.

Tags: , , , , , , ,

Laat een reactie achter