Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Wilhelmina had buik vol van koninklijk gedoe

30 januari 2013 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Literatuur, Pagina 83-analyse
Eenzaam maar niet alleen, het hoorspel

Eenzaam maar niet alleen, het hoorspel

Voormalig koningin Wilhelmina had nog voordat ze in 1898 werd ingehuldigd haar buik al meer dan vol van audiënties, bezoekjes en avondfeesten. Dat blijkt volgens onderzoekers uit een grondige heranalyse van pagina 83 van haar autobiografie Eenzaam maar niet alleen.

De analisten van de pagina 83-analyse namen dit keer pagina 83 van het boek Eenzaam maar niet alleen onder de loep, het exclusieve inkijkje in het leven van een royal in vooroorlogs Europa. Op de desbetreffende pagina zijn we net aan het eind van Wilhelmina’s kindertijd aanbeland, in de jaren 1896/1897. Een dik jaar later zal Wilhelmina echt ‘eenzaam maar niet alleen’ worden, als ze wordt ingehuldigd als koningin – wat ze feitelijk al sinds 1890 was, maar omdat Wilhelmina minderjarig was, nam haar moeder Emma de koninklijke taken tot 1898 waar als regentes.

Rapporten
Op pagina 83 is de opleiding van Wilhelmina door Emma in volle gang. Wilhelmina schrijft daar zelf over: ‘Moeder begon mij in te leiden in de regeringstaak en liet mij haar optreden als Regentes van nabij meemaken. Ik vergezelde haar bij de opening van de Staten-Generaal en was tegenwoordig bij verschillende conferenties en audiënties. Ook gaf zij mij belangrijke rapporten te lezen.’

Groothertog
De crux zit hem volgens onze analisten in de strofe die meteen daarop volgt. Daarin geeft Wilhelmina inzage in het programma van een officieel bezoek aan Amsterdam (waarop overigens het overlijden van Groothertog Frederik Frans III van Mecklenburg-Schwerin wordt bekendgemaakt). Wilhelmina: ‘De opsomming, die U hierin aantreft, geeft er maar nauwelijks een beeld van hoe vol en vermoeiend deze dagen waren, overbezet met audiënties, het brengen van bezoeken, diners en avondfeesten.’

Connotatie
De analisten wijzen op de ‘toch ietwat negatieve connotatie’ van woorden als ‘vol’, ‘vermoeiend’ en ‘overbezet’. Daar komt bij dat Wilhelmina het op pagina 82 ook al over ‘eindeloze defilés’ heeft. Volgens de analisten duidt dit erop dat Wilhemina ‘om het maar eens 21ste-eeuws te zeggen ‘meer dan genoeg’ had van alle verplichtingen. Toen al! Nog voor het allemaal goed en wel moest beginnen!’

Bühne
Eerlijk is eerlijk: Wilhemina merkt op pagina 83 direct op deze tijd ‘wel prettig’ te hebben gevonden. Maar onze analisten sluiten niet uit dat dit ‘puur en alleen voor de bühne’ is. De analisten: ‘Het is voor het eerst dat op basis van een pagina 83-analyse zulke verstrekkende conclusies kunnen worden getrokken.’

Eenzaam maar niet alleen

Eenzaam maar niet alleen

Pagina 83-analyse in sterren:
Leesbaarheid:
Informatiedichtheid:
Grapdichtheid:
Bullshitdichtheid:
Gevoelde drang om terug – of door te bladeren:

Meer pagina’s lezen? Wilhelmina – Eenzaam maar niet alleen (1959, Uitgeverij W. ten Have N.V. Amsterdam)

Meer pagina 83-analyses zijn hier te vinden.

Tags: , ,

Laat een reactie achter