Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Van Vollenhoven waardeerde Peper ‘in hoge mate’

12 januari 2013 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Literatuur, Pagina 83-analyse
Pieter van Vollenhoven (rechts)

Pieter van Vollenhoven (rechts) schrijft zijn boek (Foto: Veiligheid en Justitie)

Professor meester Pieter van Vollenhoven had in de jaren ’90 een behoorlijk hoge pet op van PvdA-politicus Bram Peper. Dat blijkt uit de nieuwe pagina 83-analyse van de Gele Kanarie. ‘Onze ontmoetingen waren altijd hartelijk.’

De pagina 83-redactie van de Gele Kanarie analyseerde dit keer pagina 83 van het spikspliternieuwe boek Hier onveilig? Onmogelijk! dat Pieter van Vollenhoven ‘op verzoek van Uitgeverij Balans’ schreef.

Op pagina 83 zijn we net aanbeland in jaar 1998 toen – bij het aantreden van het tweede kabinet-Kok – Hans Dijkstal (VVD) het ministersstokje van Binnenlandse Zaken overgaf aan Bram Peper (PvdA). Van Vollenhoven heeft op dat moment al een jarenlange lobby achter de boeg voor een onafhankelijke, allesoverkoepelende Ongevallenraad.

Eeuwig gezeur
Het grote dilemma dat op pagina 83 aan bod komt is: in hoeverre pakt de ministerswissel gunstig uit voor Van Vollenhoven’s gewenste Ongevallenraad? Met Dijkstal kon Van Vollenhoven goed door een deur. De professor meester zegt er zelf – in zijn kenmerkende, weinig flegmatieke en ietwat oubollige stijl – over: ‘Enerzijds kan het aantreden van nieuwe bewindspersonen vervelend zijn, omdat je weer geheel opnieuw moet beginnen, anderzijds is het voordeel dat zij nog niet ‘fors’ zijn uitgekeken op mijn ‘eeuwige gezeur’ over die onafhankelijke onderzoeken in ons land’.

Aanwezig
De komst van Peper werd door Van Vollenhoven positief begroet. Hij kende Peper nog van zijn tijd als burgemeester van Rotterdam. ‘Wat ik altijd in hoge mate in hem heb gewaardeerd, was het feit dat hij bijna altijd aanwezig was bij mijn officiële bezoeken aan de stad. Soms – als ik aarzelde over een uitnodiging – vroeg ik zijn advies en als hij er positief tegenover stond, dan was hij er ook. (…) Onze ontmoetingen waren altijd hartelijk en mondden soms ook uit in lange vervolggesprekken op het stadhuis.’

Pikant
Uitgerekend aan het eind van de verder tamelijk bloedeloze pagina 83 wordt het pikant. Dan stipt Van Vollenhoven aan dat het voor hem ‘ingewikkeld’ was dat Peper een relatie had met ‘mevrouw Smit-Kroes’. Helaas voor onze pagina-83-analysten moeten we hier doorbladeren naar pagina 84 voor de clou, namelijk: ‘Mevrouw Smit-Kroes was absoluut fors op mij uitgekeken en met de heer Peper moest ik de problemen en wensen rond het onafhankelijke onderzoek en de veiligheidseffectrapportage nog verder bespreken.’ Pagina 84 heeft nog meer van dit soort smakelijke weetjes (Neelie Kroes: ‘Pieter is terriër en van dat soort honden heb ik nooit gehouden.’), maar met een analyse daarvan zouden onze pagina-83-analysten buiten hun boekje gaan. Jammer!

Hier onveilig? Onmogelijk!Pagina 83-analyse in sterren:
Leesbaarheid:
Informatiedichtheid:
Grapdichtheid:
Bullshitdichtheid:
Gevoelde drang om door- of terug te bladeren:

Meer pagina’s lezen? Pieter van Vollenhoven – ‘Hier onveilig? Onmogelijk!’ (2012, Uitgeverij Balans, Amsterdam) ISBN: 978 94 600 3627 9

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter