Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Analyse: Bulgaarse misdaad relatief jong

26 december 2012 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Literatuur, Pagina 83-analyse
Bulgaarse georganiseerde misdaad

Bulgaarse georganiseerde misdaad (Foto: Ed Loach)

De unieke georganiseerde misdaad in Bulgarije is van relatief recente datum. Dat blijkt uit een nieuwe pagina 83-analyse van de Gele Kanarie.

Onze pagina 83-redactie analyseerde dit keer pagina 83 van het toonaangevende boek Oostwaarts – Reizen door de Balkan, het Midden-Oosten en de Kaukasus door de gerenommeerde Amerikaanse journalist Robert D. Kaplan. Op zijn reis door de Balkan, het Midden-Oosten en – u raadt het vermoedelijk al – de Kaukasus is Kaplan op pagina 83 juist aanbeland in Sofia.

Worstelaars
In de aanloop naar pagina 83 heeft Kaplan zich verbaasd over de grote hoeveelheid gespierde worstelaars die hij tegen het lijf loopt in de Bulgaarse hoofdstad. En van worstelaars is het een kleine stap naar de georganiseerde misdaad, waar pagina 83 van voornoemde boek in essentie over gaat.

De centrale stelling van Kaplan op deze – overigens prettig geschreven – pagina is dat de Bulgaarse misdaad geen eeuwenoude traditie blijkt te hebben ‘zoals in Italië, of zelfs maar een verleden van heldhaftige strijdbare dievenbendes, zoals in Rusland, Servië of Albanië.’ Kaplan gaat verder: ‘Ook ontbreekt hier het kleurrijke etnische element van de onderwereld in de Kaukasus, met name in Georgië en Tsjetsjenië, met familiebendes en struikrovers’.

Product van de overgang
Goed, nu duidelijk is waarmee de Bulgaarse misdaad allemaal niet te vergelijken is, doemt de vraag op: hoe moeten we de Bulgaarse misdaad dan in vredesnaam duiden? Kaplan komt – knap – op pagina 83 zelf nog met een tamelijk sluitende analyse: de Bulgaarse georganiseerde misdaad is volgens hem een ‘product van de overgang van het communistische totalitaire bewind naar een parlementaire democratie’, eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Ja, deze overgang creëerde volgens Kaplan een machtsvacuüm dat werd opgevuld door de georganiseerde misdaad. De gevreesde Bulgaarse georganiseerde misdaad is dus van relatief zeer recente datum.

Verderop werkt Kaplan zijn these geloofwaardig verder uit. We maken onder meer kennis met een groep Olympische worstelaars die controle kreeg over de motels langs de Bulgaarse snelwegen. Maar dan zijn we alweer ver op pagina 84: voor de echt smeuïge details is op pagina 83 helaas geen plaats.

Oostwaarts Pagina 83-analyse in sterren:
Leesbaarheid:
Informatiedichtheid:
Grapdichtheid:
Bullshitdichtheid:
Gevoelde drang om door- of terug te bladeren:

Meer pagina’s lezen? Robert D. Kaplan – ‘Oostwaarts – Reizen door de Balkan, het Midden-Oosten en de Kaukasus’  (2000/2009, derde gewijzigde druk). ISBN: 9789049103156

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter