Paste your Google Webmaster Tools verification code here

M23 – niet te verwarren met M83

11 december 2012 | Door | Categorie: Buitenland, Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Muziek, Niet te verwarren met
M23 in Tivoli

M23 in Tivoli (Foto NRK P3)

In onze gloednieuwe servicerubriek ‘niet te verwarren met’  biedt de Gele Kanarie een stukje information you can use, te gebruiken op het moment dat er begripsverwarring dreigt te ontstaan. Dit keer over het verschil tussen M23 en M83.

Het overkomt ons allemaal wel eens: sta je schande te spreken over het optreden van de M83 in het oosten van Congo, zegt plotseling iemand: ‘M83? M83? Die gasten heb ik gisteren nog in Tivoli zien spelen!’

De loer 
Om dit soort op de loer liggende begripsverwarring met alle gênante gevolgen van dien te voorkomen introduceert de Gele Kanarie een nieuwe servicerubriek. Daarin worden twee grootheden tegen het licht gehouden die in het dagelijks leven nogal eens met elkaar worden verward. Dankzij deze rubriek heb jij straks in voorkomende gevallen het laatste woord. ‘Ik snap de verwarring, maar het is toch precies omgekeerd; ik heb er laatst nog een interessant stuk over gelezen op de Gele Kanarie’.

Terzake. Vandaag de verwarring tussen, inderdaad, de M23 en de M83. Probeer alvast te onthouden: M23, fout. M83, best leuk!

Terminator
De M23 is een Congolese rebellenbeweging onder leiding van Bosco ‘Terminator’ Ntaganda die in het oosten van Congo de wapens heeft opgepakt. We schreven er best wel al vaak over in de nog prille geschiedenis van de Gele Kanarie (hier en hier bijvoorbeeld). Volgens Congo wordt de M23 gesteund door buurland Rwanda, iets waar buurland Rwanda weinig van wil weten. O ja: M23 heet voluit Mouvement de 23 Mars, Frans voor: de beweging van de 23ste maart. Op de 23ste maart in 2009 werd namelijk een vredesakkoord in Congo gesloten. Maar da’s alweer duizenden vluchtelingen geleden. Check hier een filmpje:

We verklappen nu alvast de clou: deze M23 heeft nog nooit in Tivoli gestaan.

Bescheiden hit
Dan M83. Dat is een Franse band, in 2001 opgericht door ene Anthony Gonzales. De band had nog niet zo lang geleden een bescheiden hit met Midnight City. Het lied werd onder meer door de BBC gebruikt in trailers over de Olympische Spelen. Check ‘m hieronder. Als gezegd: best leuk. Nu willen we het niet moeilijker maken dan het al is, maar M83 staat voor Messier 83. En dat is een spiraalvorming sterrenstelsel op ongeveer 15 miljoen lichtjaar van de Aarde.

Ezelsbruggetje
Het moge duidelijk zijn dat M23 en M83 – hoewel beiden Franstalig – niets met elkaar te maken hebben. Maar hoe dat nu definitief te onthouden? Om dat te bewerkstelligen het volgende ezelsbruggetje: de M23 schiet met M24’s en het sterrenstelsel M83 ligt naast sterrenstelsel M84.

Wordt – ongetwijfeld – vervolgd!

 

Tags: , ,

Laat een reactie achter