Paste your Google Webmaster Tools verification code here

De weg naar respect in 140 stappen

10 december 2012 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Media, Mediagids
Respect

Respect

Het thema respect is terug op de agenda. We waren het eerlijk gezegd een beetje uit het oog verloren, waarvoor duizend maal excuses. Respect? Hoe doe je dat eigenlijk? De Gele Kanarie Mediagids bundelt de 140 (!) beste tips.

Het afgelopen weekend stond bol van het respect. Voor elkaar. Voor de scheids. Voor de tegenstander. En voor Jack van Gelder, die respect afdwong door zo respectvol aandacht te vragen voor respect. Da’s allemaal mooi en aardig, maar zoals iemand (wie?) dit weekend al zei: ‘Respect is meer dan zestig seconden stilte’. De grote vraag – door Jack terecht opgeworpen – is dan ook: hoe nu verder? Gaan we nou echt met zijn allen gewoon weer door waar we waren gebleven? Of gaan we echt eens iets proberen te veranderen?

De Gele Kanarie vindt dat iedereen zijn eigen keuzes moet maken in het leven, maar om mensen een schouderduwtje in de goede richting te geven, deden we een rondje langs de velden en presenteren we: de ultieme lijst van tien lijstjes met in totaal 140 tips voor een respectvol bestaan.

1. Respect thuis. De goeroes zijn het eens: voor alles geldt ‘begin dicht bij jezelf’. Geldt dus ook voor respect. De Amerikaanse site Ektimis.com is gespecialiseerd in ‘respect’ – ze noemen zichzelf Home of the top ten laws of respect – en dus een prima basis voor iedereen die inspiratie zoekt over dit thema. We lichten hier het lijstje met tien wetten voor respect thuis eruit. Ektimis maakt daarbij (handig!) een onderscheid tussen ‘foundational’, ‘influential’ en ‘sustaining’ laws. Een voorbeeld van een fundamentele wet: Om je gezin te respecteren, moet je eerst leren jezelf te respecteren.
Kwaliteit van de tips:

2. Respect als oneliner. Een mooi handvat voor respect kan ook een pakkende quote of oneliner zijn van Buddha, Gandhi of Clint Eastwood. De Amerikaanse website top54u.com verzamelde de tien uitspraken over respect die makkelijk hun weg hadden kunnen vinden in onze rubriek #soootrue!. Jammer dat Johan Cruijff er niet bij zit, maar er blijven genoeg inspirerende wijsheden over om je voordeel mee te doen. Onze lievelingsquote komt van Akush Sharma: Repect is what we give and get back.
Kwaliteit van de tips:

3. Respect voor managers. De Amerikaanse marketing-, PR-, management- en strategic planning-goeroe Glenn Ebersole zet op overzichtelijke wijze tien tips op een rij om als manager respectvol om te gaan met je personeel. Tip 4: luister naar wat mensen te zeggen hebben, voordat je je mening uit.
Kwaliteit van de tips:

4. Respect voor vergadertijgers. Lea Green gaat – met alle respect voor Glenn Ebersole – verder de diepte in met respect op de werkvloer. Zij werkt haar tien lessen voor respectvol vergaderen tot in de puntjes uit. Iedere stelling (zoals: maak de volgende stappen duidelijk voor de vergadering eindigt) wordt duidelijk gemotiveerd.
Kwaliteit van de tips:

5. Respect voor mannen. De website Livestrong.com – is dat niet? Inderdaad da’s de club van Lance ‘Mr. Self Respect’ Armstrong – geeft vijf tips aan vrouwen om respect af te dwingen bij mannen. Is belangrijk! Tip vier: als je te snel met een man in bed duikt, verlies je veel respect.
Kwaliteit van de tips:

6. Respect voor jonge vrouwen. Ook Onemoresoul.com geeft vrouwen tips, of liever gezegd: jonge vrouwen. De site zet liefst 20 tips op een rij in het genre: Draag geen T-shirts met teksten als ‘Who needs brains when you have these?’
Kwaliteit van de tips:

7. Respect voor voetballers. Het valt de Gele Kanarie op dat in de grote hoeveelheid respectlijstjes op internet ‘respect op het voetbalveld’ nagenoeg ontbreekt. Wat zegt dat, Jack? De Engelse voetbalbond FA pakt uit met een flashy respect guide, maar daar moet je voor inloggen (met alle respect: onhandig). Yahoo Sports zet gelukkig vijf tips voor respectvol coachen op een rij. Tip 1: respecteer de regels.
Kwaliteit van de tips:

8. Respect voor Justin Bieber. Ja, ook Justin Bieber heeft het niet makkelijk. Er worden vaak grapjes over hem gemaakt. Dat is behalve onleuk en voor de hand liggend ook nog eens onterecht, zo bewijst deze video met maar liefst vijftig redenen om Justin te respecteren.
Kwaliteit van de tips:

9. Respect voor mieren. Respect voor mieren? Ja, respect voor mieren. Want mensen zien mieren vaak als ‘tiny picnic spoilers’ of ‘home invaders’, maar dat is niet helemaal terecht. Onder het motto ‘wie het kleine niet eert’ geeft Science/Discovery tien redenen om meer respect te hebben voor mieren. Zo is de mier ongekend seksueel efficiënt. Respect!
Kwaliteit van de tips:

10. Respect verliezen. Tot slot een waarschuwing. Lifecoachinginterventions.com toont aan hoe broos ‘respect’ kan zijn: een pakketje schroot met een dun laagje chroom. Bij wijze van ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee’ sluiten we af met tien manieren waarop je (soms moeizaam opgebouwd) respect kunt verliezen. Want ook voor respect geldt: het komt te voet en gaat te paard.
Kwaliteit van de tips:

 

Tags: , ,

Laat een reactie achter