Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Pagina 83-analyse: De onkuise vrouwen van Horne

8 december 2012 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Literatuur, Pagina 83-analyse
Palmstrand

Palmstrand ontdekt (Foto: vgm8383)

De vrouwen op Horne Eiland in de Stille Zuidzee waren in de zeventiende eeuw ‘zeer onkuis’. Ze copuleerden er lustig op los. Dat blijkt uit de nieuwste Pagina 83-analyse van de Gele Kanarie.

Dit keer analyseerde onze pagina 83-redactie pagina 83 van Nieuw zwartboek van Nederland overzee, een lijvig zwartboek van Ewald Vanvugt over – awel, Nederland overzee.

Op pagina 83 van de in 2011 verschenen ‘volledig herziene uitgave’ zijn we net met de Nederlandse ontdekkingsreizigers Willem Cornelisz Schouten en Jacob Lemaire en hun legendarische zeilschip De Eendracht aangekomen op Horne Eiland – tegenwoordig Wallis & Futuna – in de verre Stille Zuidzee. De mannen weten niet wat ze zien!

Sea, sex and sun in het jaar 1615!

Hoornse EilandenHangende borsten
Vanvugt omschrijft – in een overigens weinig toegankelijke stijl – hoe het tweetal de ogen uitkijkt. Allereerst ontdekken de ontdekkingsreizigers dat de eilandbewoners goede zwemmers zijn. Als er op de inboorlingen geschoten wordt, duiken ze soepeltjes de diepte in. Eenmaal aan wal op Horne doen de zeevaarders nog een schokkende ontdekking. ‘Het vrouwvolk was lelijk, met hangende borsten,’ merkt Lemaire op in zijn scheepsjournaal. Desalniettemin wordt er op het eiland massaal en tevens stevig van bil gegaan: ‘Het scheen dat zij over eerbaarheid geen wetten hadden, zo algemeen zij de wetten overtreden’. Zijn compagnon Schouten: ‘De vrouwen waren zeer onkuis en lieten haar (sic, GK) gebruiken in allemans tegenwoordigheid’.

Aan de hand
Helaas blijft aan het eind van pagina 83 onduidelijk of Schouten en Lemaire zelf een actieve rol in deze onkuisheden hebben gespeeld. Wij vermoeden van wel, maar we hadden graag gehad dat Vanvugt ons wat meer aan de hand had genomen. De schrijver plaatst zich echter, zoals in het hele boek, op de achtergrond en citeert vooral uit historische bronnen. Jammer.

Pagina 83-analyse in sterren
Leesbaarheid:
Informatiedichtheid:
Grapdichtheid:
Bullshitdichtheid:
Gevoelde drang om door- of terug te bladeren:

Meer pagina’s lezen?  Ewald Vanvugt – ‘Nieuw zwartboek van Nederland overzee, wat iedere Nederlander moet weten’ (2011, geheel herziene versie). ISBN: 9789461530875

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter