Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Pagina 83-analyse: IJsblokken funest voor landbouw

22 november 2012 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Literatuur, Pagina 83-analyse
Wenham Lake bij avondschemering

Wenham Lake (Foto: Elizabeth Thomsen)

De mogelijkheid om ijsblokken over grote afstanden te vervoeren, is funest geweest voor veel boerenbedrijven in de tweede helft van de negentiende eeuw. Dat blijkt uit de pagina 83-analyse van het boek Een huis vol – een kleine geschiedenis van het dagelijks leven van de in Engeland wonende Amerikaanse schrijver Bill Bryson (1951).

Op deze pagina van zijn bejubelde standaardwerk over de geschiedenis van alledaagse dingen, zet Bryson overtuigend uiteen dat gekoeld transport de doodsteek is geweest voor vele, vele landbouwbedrijven.

‘Tarwe uit Kansas, rundvlees uit Argentinië, lamsvlees uit Nieuw-Zeeland en allerlei gewassen van de hele wereld begonnen te verschijnen op eettafels die duizenden kilometers verderop lagen,’ stelt Bryson meteen bovenaan de pagina.

Pastorie
Bryson gaat op pagina 83 kort in op de gevolgen voor met name de Verenigde Staten: in New England en Vermont trokken boeren massaal weg ‘om in fabrieken te gaan werken of opnieuw een boerderij te beginnen op betere grond verder naar het Westen’. Ook de Europese landbouw stort in. Uiteindelijk leidt dat er toe dat de woning waarin Bryson nu woont – een oude pastorie in het Engelse Norfolk – overgaat in particuliere handen. Het is deze woning die centraal staat in Brysons boek.

In de pagina’s voorafgaand aan pagina 83 heeft Bryson al stilgestaan bij de veroorzaker van alle grote veranderingen: ijs. Slimme Britse zakenlieden waren er achter gekomen dat ze eenvoudig en zeer rendabel scheepsladingen met ijs konden laten overkomen uit de Verenigde Staten. De ijsblokken, waarmee levensmiddelen gekoeld (en dus relatief lang) konden worden bewaard, beginnen aan een zegetocht in Engeland. Het geïmporteerde ijs was vooral afkomstig uit een meer bij Boston: Lake Wenham. Het ijs uit het meer werd een begrip.

Harmonicagaas
Bryson sluit op pagina 83 van ‘Een huis vol’ net een hoofdstuk af. En dat doet hij met een bezoek aan Lake Wenham. Het is tamelijk ontluisterend. ‘In de herfst van 2007 (…) reed ik van Boston naar Lake Wenham om het meer te zien dat ooit heel even het beroemdste meer ter wereld was geweest. (…) Lake Wenham fungeert nu als waterreservoir voor Boston, waardoor er een hoog hek van harmonicagaas omheen is gezet en het niet meer toegankelijk is voor het publiek.’

Een mooie, persoonlijke afsluiting van een informatiedichte pagina. Het nieuwe hoofdstuk valt onderaan pagina 83 ook meteen verpletterend met de deur in huis, namelijk met de mededeling dat de afwas in de negentiende eeuw nooit in de keuken plaatsvond. We kunnen bijna niet wachten met het lezen van pagina 85 (op pagina 84 staat een afbeelding van een goedgevulde negentiende eeuwse eettafel).

Pagina 83-analyse in sterren:
Leesbaarheid: 
Informatiedichtheid: 
Grapdichtheid: 
Bullshitdichtheid: 
Gevoelde drang om door- of terug te bladeren: 

Bill Bryson - Een huis vol

Meer pagina’s lezen? Bill Bryson – ‘Een huis vol, een kleine geschiedenis van het dagelijks leven’ (2010). Vertaling van ‘At home: a short history of private life.’ ISBN: 9789045074245.

Tags: , , , , ,

Laat een reactie achter